Започна кинофестивала „Златната липа”
Започна кинофестивала „Златната липа” / Община Стара Загора

С пищна церемония и италианския филм „Доброто общество" започна първото издание на кинофестивала „Златна липа". В 18,00 часа първи по червения килим пред сградата на Операта преминаха домакинът на събитието - кмета на Стара Загора Живко Тодоров и директорът на фестивала режисьорът Магдалена Ралчева.

Последваха ги членовете на журито водени от професор Вера Найденова и унгарския режисьор Ласло Ковач, както и редица популярни български актьори - Мария Статулова, Илка Зафирова, Любен Чаталов, Симеон Лютаков, Ирмена Чичикова.

Общо 31 филма от 14 страни ще могат да видят безплатно киноманите в Стара Загора в следващите пет дни. 12 от заглавията ще се борят за наградата „Златната липа". Прожекциите ще бъдат в залата на Държавна опера и в Регионалната библиотека.

Сред номинираните за наградата заглавия има и един български филм - „Вяра, любов и уиски".

Още шест заглавия от най-новото българско кино ще бъдат показани безплатно в Стара Загора. Сред тях са режисьорския дебют на Ники Илиев - „Чужденецът", „Миграцията на паламуда" с Христо Мутафчиев и „Стъклената река" със Стефан Данаилов.

Ще бъде показан и документалния филм, посветен на любовта на поета Пейо Яворов и Мина - „Тя, мина. Мина".