Задържаха петима за незаконно оръжие
Задържаха петима за незаконно оръжие / Пресцентър ОДМВР-Стара Загора

Петима души са задържани при проведена специализирана полицейска операция за пресичане на престъпна дейност, свързана с придобиване и незаконно притежание на оръжие. Акцията е проведена на територията на Стара Загора и Казанлък от служители на Областната дирекция на МВР в Стара Загора и Районното управление в Казанлък.

Задържани са 47-годишен мъж от село Горно Черковище, 55-годишен мъж от Казанлък, 51-годишен гражданин на Турция, със статут на продължително пребиваващ в пребиваващ в Република България чужденец, 25-годишен мъж от Стара Загора и 51-годишен мъж също от Стара Загора.

В лек автомобил, управляван от 25-годишния мъж от Стара Загора е намерен и иззет пистолет "Макаров", кал. 9х18 мм., без идентификационен номер, с резба на цевта, пълнител за него и 1 бр. шумозаглушител.

В лек автомобил, управляван от 47-годишния мъж от село Горно Черковище е намерен и иззет още един пистолет "Макаров", кал. 9х18 мм., без идентификационен номер, също с резба на цевта, пълнител за него и 1 бр. шумозаглушител, а при извършения личен обиск на лицето е намерена и иззета сумата от 980 лв.

При последвало претърсване и изземване на адрес в гр. Казанлък, в апартамент обитаван от същия мъж, са намерени и иззети 96 бр. боеприпаси за пистолет "Макаров", кал. 9х18 мм.

При извършено претърсване във вила обитавана от 55-годишния мъж от Казанлък, намираща се в землището на с. Горно Черковище, е намерен 1 бр. пистолет марка "BLOW MINI MOD 2000", кал. 8 мм.

Извършено е претърсване и изземване и във вила, съседна на вилата, обитавана от мъжа. Същата е обособена като работилница, с намиращи се в нея настолна бормашина, ъглошлайф, мини фреза, шмиргел и множество металообработващи инструменти и детайли и е свързана със захранващ кабел за електрически ток с вилата, обитавана от 55-годишния мъж.

Намерени са и са иззети: 13 бр. цеви, различни по калибър и дължина, 1 бр. огнепроводен шнур, с дължина 143 см., 4 бр. боеприпаси калибър 9х18 мм., 1 бр. боеприпас, кал. 5х45 мм., 3 бр. възвратни пружини, 10 бр. кръгли гумени шайби с отвор в средата.

Петимата са задържани за 24 часа в Първо районно управление на полицията в Стара Загора и в районното управление в Казанлък. Работата по доказване на цялостната им престъпна дейност продължава.