/ netinfo
Препис на „История Славянобългарска“, направен от ученици на ОУ "Паисий Хилендарски в Казанлък", бе осветен в навечерието на Деня на народните будители в училището, носещо името на създателя на "Историята".

Стара Загора чества Деня на будителите (СНИМКИ)

Лично Старозагорският митрополит Негово Високопреосвещенство Киприан, в съслужие с казанлъшки свещеници освети преписа. Пред учениците и гости на училището владиката с гордост заяви, че първият храм на името на Светеца се намира в Старозагорска епархия.
 
Поклон пред паметника на Паисий Хилендарски сториха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, бивши и настоящи директори, преподаватели и възпитаници на едно от най-старите училища в Казанлък. 

Слово за делото на Паисий, като първият историк с принос за историческото познание, произнесе проф. д-р Цонка Каснакова от Тракийския университет в Стара Загора. Поздрав към присъстващите отправи и директорът на училището Цветолина Цветкова.

Любимите думи на българите: Родина, обич, благодаря

По случай празника с най-високото училищно отличие – Почетен плакет „Свети Паисий“ бе награден Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан, който е бивш възпитаник на училището.

Владиката, чието светско име е Огнян Добринов бе поздравен от своите първи учители. Почетен плакет получи и заместник-директорът на училището Николина Георгиева за всеотдайната си работа и приноса й за преписа на „История Славянобългарска“.