Златното яйце
Златното яйце / община Стара Загора
Голямата награда „Златно яйце”  в 37-мото издание на Националния младежки литературен конкурс „Веселин Ханчев" и отпечатване на първа стихосбирка бе присъдена на 23-годишната Преслава Виденова от Варна. Тя спечели наградата за стихотворението „Тихата планета“.

Втора награда получиха Стефан Кичев на 23 години от София и Мария Игнатова на 20 години, също от столицата. Трета награда отиде при 24-годишната
Калина Стоянова
от София. Бяха присъден и десет поощрителни награди.

„За мен поезията е нещо много интимно и дълго време не го споделях с никого. Радвам се, че съм получила разбиране. Това е най-ценното и е най-високата награда”, сподели новият победител в конкурса „Веселин Ханчев”.

Рекорден брой – 142 млади дарования се бориха за статуетката „Златното яйце” и издаване на първа дебютна книга.

На церемонията по награждаването в РИМ Стара Загора, Иво Рафаилов представи стихосбирката "Навици" на Габриела Манова, носител на Голямата награда от тридесет и шестото издание на конкурса.

Участниците в журито Ина Иванова, Иво Рафаилов и Васил Видински споделиха, че са прочели стотици стихотворения и трудно са определили най-добрите, защото цялостното представяне е било на високо ниво. „И тази година добрата поезия си личеше от далеч, сблъскахме се с утвърдени почерци и собствен стил“, обясниха още представителите на журито.

Днес ще се проведе традиционната Поетична работилница за млади поети и журито.