Вадят обучението за парамедици от университета
Вадят обучението за парамедици от университета / Dariknews.bg, архив

Специалността парамедик няма да се изучава в университет. За това са се договорили Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието, обяви в Стара Загора заместник министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски.

"Проблемът е в държавните образователни изисквания. Затова последното, което договорихме с Министерството на образованието е тази специалност да не се изучава в университетите. Имаше такъв вариант, но това означава поне четиригодишен курс на обучение, което пък превръща парамедиците ни в най-висококвалифицираните такива кадри в света.

Затова се разбрахме от образователното министерство да напишат едни приемливи държавни образователни изисквания. И който желае може да се обучава в професионален център", коментира пред Дарик заместник министър Персенски.

Както е известно, преди година в Тракийския университет в Стара Загора бе открит прием на студенти в специалността "парамедик". В началото на тази година обаче стана ясно, че има проблем с обучението и студентите, изкарали първи курс трябваше да изберат в каква специалност да се преместят. Повечето ще продължат обучението си в специалност "лекарски аститент".