В Община Стара Загора вземат мерки срещу заболяването африканска чума по свинете
В Община Стара Загора вземат мерки срещу заболяването африканска чума по свинете / sxc.hu

Кметът Живко Тодоров издаде заповед за превантивни мерки срещу появата на заболяването африканска чума по свинете /АЧС/. Решението беше взето по време на проведеното вчера заседание на Общинската епизоотична комисия, водено от Росица Копривчина- директор на Дирекция „Стопанска политика" в общината.

Болестта АЧС не е опасна за здравето на хората и не се предава от животно на човек, но има огромно стопанско значение, защото може да причини до 100- процента смъртност на заразените животни, а при появата й се ликвидират всички животни, разясниха д-р Алексей Алексиев- от ОДБХ и д-р Таня Перчемлиева от Регионалната здравна инспекция.

Членовете на ловни сдружения и ловни стопанства Руско Чепилев, Борислав Турлаков и Стефан Георгиев заявиха, че към момента няма наблюдение върху дивите свине, но с настъпване на ловния сезон ще бъде осъществено.

Д-р Радослав Михайлов- управител на Зоопарка в Стара Загора уведоми комисията, че на територията на зоопарка няма животни, податливи на заболяването. Той уточни, че вирусът е силно устойчив на климатичните промени и запазва дълго време своята вирулентност.

Според издадената заповед при наличие на симптоми на заболяването собствениците на свине незабавно трябва да уведомят съответния кмет / кметски наместник и ветеринарния лекар, а те съответно общинския кмет и органите на Областната дирекция по безопасност на храните.

Инспектори от ОДБХ - Стара Загора и общински служители да извършат проверка на депото за битови отпадъци в местността „Мандра баир", като същевременно се засили контрола за недопускане на свободно движение, отглеждане и изхранване с хранителни отпадъци на свине в района, предвижда заповедта. Според нея в хотели и ресторанти органите на ОДБХ ще извършват постоянен контрол за начина на обезвреждане на кухненски и хранителни отпадъци.

Служители на Изпълнителната агенция по горите се задължават да осъществяват наблюдение за наличие на клинични признаци по дивите свине, като при необходимост ще сигнализират незабавно на тел. 0888/475252 в ОДБХ Стара Загора.

Контролът по изпълнение на заповедта на кмета ще се осъществява от зам.- кмета Йордан Николов.