Утре е протестът на старозагорци в защита на Музея на религиите
Утре е протестът на старозагорци в защита на Музея на религиите / Dariknews.bg, архив

ФБ "Група за истината за Стара Загора" организира утре от 9 часа протест пред Окръжния съд. Старозагорци, независимо от политическата си принадлежност, ще излязат за пореден път срещу искането Ески джамия да се превърне в действащ храм. Ако не желаете в центъра на изклания и изпепелен град да пее мюезин по 5 пъти на ден, елате и ни подкрепете, призовават организаторите.

Има и създадена електронна подписка на адрес: http://www.peticiq.com/64668

На протеста, в подкрепа на старозагорци, идват и карловци, които също възстанаха срещу искането местната Куршум джамия да стане действащ мюсюлмански храм.

Утре е и следващото съдебното заседание за разглеждане делото за собствеността на Ески джамия.. Областният управител Живка Аладжова, като представител на държавата, представи на предишното заседание писмено становище до председателя на Окръжен съд - Стара Загора, образувано по повод искова молба с правно основание 108 от Закона за собствеността, подадена от пълномощника Главно мюфтийство на мюсюлманското изповедание в България.

Позицията на Областния управител на насроченото съдебно заседание ще бъде защитена от Ваня Панова, главен юрисконсулт на Областна администрация

Имотът-Ески джамия е актуван с Акт за публична държавна собственост с предоставени права на Министъра на културата. От 1927 година е обявена за народна старина и има статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение". Като такава е държавна собственост по силата на закона.

На утрешното съдебно заседание се очаква да бъдат разпитани свидетели по делото.