Учени търсят защита срещу увреждане на черния дроб
Учени търсят защита срещу увреждане на черния дроб / DarikNews.bg

Учени от Тракийския университет в Стара Загора, съвместно със свои колеги, ще търсят защита срещу микротоксините, които са в основата на уврежданията на черния дроб и бъбреците. Протекторите трябва да бъдат извлечени от редки растения от Хималаите.

Изпитанията ще се провеждат във ветеринарно-медицинския факултет на университета. Общата стойност на проекта е 189 000 евро, финансирането е осигурено от европейската програма „Мария Кюри", съобщи професор Веселина Гаджева, шеф на катедрата по „Химия и биохмия" в медицинския факултет. Тя е координатор на съвместните проучвания от българска страна.

Крайната цел на проекта е да бъдат разработени хранителни добавки за животни, които да не позволят пренасянето на микротоксините в човешкия организъм. Страни партньори на България в него са Унгария, Индия и Южна Африка.

Изследователите от тези държави ще участват с различни задачи по темата създаване на протектори. Освен това билките ще бъдат изпитвани и като имуностимулатори. Работата по проекта ще продължи две години. В света досега са изолирани над 300 вида токсини, който са в основата на редица злокачествени заболявания на черния дроб и бъбреците.