Три години отбеляза Защитеното жилище  в Овощник
Три години отбеляза Защитеното жилище в Овощник / Община Казанлък

Осем младежи - Янка, Радостина, Галина, Величка, Стелиян, Демир, Иван и Мирослав, на възраст от 18 до 30 години, от домове за сираци от цялата страна живеят в защитено жилище „Оптима" в с. Овощник. Жилището бе открито преди 3 години по проект на СНЦ „Оптима", финансирано от Обединени холандски фондации. Сега тази социална услуга е делегирана държавна дейност. Управител на защитеното жилище е Бина Садова.

На 6 март се навършва третият рожден ден на жилището в китното казанлъшко село. Той бе отбелязан с музика, танци и стихове, изпълени от настанените в жилището млади хора. Огромна торта за ЧРД, шампанско и празнично хоро бяха част от тържеството на младежите и техните приятели от Овощник.

Заместник-кметът на община Казанлък Даниела Коева сподели своята радост, че млади хора в неравностойно положение са намерили тук своя дом, намерили са топлина и грижа, както в едно истинско семейство. Колева подчерта още, че Община Казанлък ще подкрепя дейността на защитеното жилище и като начало обяви първия подарък на Общината - съдомиялна машина, която ще облекчи ежедневието на младите хора и ще подобри бита им.

Ханц Тюнеман от Германия е един от големите дарители, който е подарил на жилището микробус „Мерцедес" и е осигурил и закупуването на животни, които сега младежите отглеждат в своето стопанство. С желание подкрепят живеещите тук и бизнесмените Иван Лапчев, Велик Димитров, кметът на Овощник Иван Колев, както и много жители на населеното място.