поклонение пред подвига на Хаджи Димитър
поклонение пред подвига на Хаджи Димитър / община Казанлък
В подножието на връх Хаджи Димитър, известен като Бузлуджа, стотици се поклониха пред подвига на четниците за честването на 151 години от техния подвиг.

На връх Илинден, за 8-ма поредна година 120 души от 28 клуба на Национално дружество „Традиция“ представиха военно-историческата възстановка „Боевете при връх Бузлуджа“ между четниците и турската потеря. Автор на сценария е председателят на Регионален клон „Традици“ – Казанлък Николай Байнов, по записки на знаменосеца на четата Христо Македонски – участник в епичната битка, очевидец на смъртта на легендарния войвода. За първи път от осем години главната роля изигра не добре познатият в този образ казанлъчанин Николай Байнов, а неговият 28-годишен син Цветан.

поклонение пред подвига на Хаджи Димитър
община Казанлък


Всички участници във възстановката получиха свидетелство за участие и плакет на Хаджи Димитър.

„Тук има пролята много, много българска кръв!“, отбеляза в словото си към присъстващите д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа”. Отвъд познатите величествени слова за войводите и четниците, тяхната сила и подвиг той припомни огромните заслуги на Хаджи Димитър и Стефан Караджа за прокарване на пътя за националното освобождение на България: първият български организиран военен отряд, който навлиза в поробените ни от турците земи и „учудва противника“. Само няколко месеца по-късно Османската и Руската империи ревизират отношението си към нашата църква и след близо 500 години е призната Българската екзархия. Като друго важно следствие от саможертвената битка на 18 юли 1868г. д-р Ангелов  посочи преосмислянето на тактиката на водената до този момент борба с Османската империя и създаването от Левски на Българската вътрешна революционна организация.

поклонение пред подвига на Хаджи Димитър
община Казанлък


Д-р Ангелов припомни средната възраст на четата - около 25-годишни момчета, от всички краища на тогавашна България и си пожела всички днешни българи, които заемат публични постове и от които зависи решаването на конкретни проблеми „да следват примера на тези млади момчета, защото така България ще изглежда по много по-различен и много по-хубав начин“.

поклонение пред подвига на Хаджи Димитър
община Казанлък


 „Да обичаме нашата Родина и да помним нейните герои, да се равняваме по тях. Да живее България, защото тя е гаранцията за нашия щастлив живот. Може да звучи малко наивно, но аз съм убеден, че и Хаджи Димитър и всички негови последователи са били хора позитивни, които са вярвали в доброто, водени от българското си, християнско възпитание са се жертвали за нас. Да бъдем достойни за тази саможертва!”, призова директорът на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа”.

поклонение пред подвига на Хаджи Димитър
община Казанлък


В началото на честването в подножието на върха казанлъшки духовници отслужиха панихида в памет на героите. Стотици патриотични българи изразиха своята почит към подвига на героите пред паметника на Хаджи Димитър.

поклонение пред подвига на Хаджи Димитър
община Казанлък


Честванията започнаха сутринта в Казанлък с преклонение и поднасяне на цветя на паметната плоча на Стефан Караджа и паметника на четниците Христо Янъков и Стефан Орешков.