Паметник Хаджи Димитър
Паметник Хаджи Димитър / БГНЕС
Стотици българи от двете страни на Балкана се събраха на връх Бузлуджа, за да отбележат заедно 151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.
 
"Да обичаме нашата Родина и да помним нейните герои, да се равняваме по тях. Да живее България, защото тя е гаранцията за нашия щастлив живот. Може да звучи малко наивно, но аз съм убеден, че и Хаджи Димитър и всички негови последователи са били хора позитивни, които са вярвали в доброто, водени от българското си, християнско възпитание са се жертвали за нас. Да бъдем достойни за тази саможертва!", призова в словото си директорът на Национален парк - музей "Шипка - Бузлуджа" Чавдар Ангелов.
 
В началото на честването в подножието на върха казанлъшки духовници отслужиха панихида в памет на героите.

Сред официалните гости бяха председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов, евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов, заместник областният управител на Стара Загора Димитър Драчев, бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61 Стрямска механизирана бригада.
 
На връх Илинден, за 8-а поредна година 120 души от 28 клуба на Национално дружество "Традиция" представиха военно-историческата възстановка "Боевете при връх Бузлуджа" между четниците и турската потеря.

възстановка Бузлуджа
БГНЕС

БТА