Днес се отбелязва Световния ден на театъра
Днес се отбелязва Световния ден на театъра / dariknews.archive
"Винаги съм харесвал Йовков и ме е привличало това, че в неговото творчество има много преминаващи хора. Циркови артисти, учители, търсещи работа, несретници другоселци... отнякъде дошли, нанякъде отиват, случайно се срещат. И това усещане за една краткотрайна близост, която по някакъв начин им дава, ако не надежда, то някаква светлина, е нещото, което ме вълнува". Това споделя Юрий Дачев, режисьор на премиерния спектакъл „Нощно слънце“, по мотиви от Йордан Йовков.

Тази вечер старозагорци и гости на града ни могат да видят премиерата на Старозагорския драматичен театър „Гео Милев“, с която творческият екип отбелязва и Международния Ден на театъра.     

Сценографията и костюмите на "Нощно слънце" са дело на Радина Близнакова. 

В ролите: Диана Найденова като цирковата актриса Елиза Шмид, Димитър Митев (фелдшерът Христо Роглев), Мария Енева (Вила, негова жена) и Иван Калошев (пограничният офицер Радой Алтънов),  Николета Милкова и Георги Ножделов ще изиграят образите на Аня, дъщерята на цирковата артистка и Вили, син на Елиза, ханджийката Сарандовица ще пресъздаде Елена Азалова, а ролята на учителя Палазов  е поверена на Стефан Борисов.

Премиерата на ДТ „Гео Милев“ „Нощно слънце“ ще бъде представена от 19.00 часа на основна сцена в театъра. Спектакълът ще се играе също на 2 и на 18 април

27 март е Международен ден на театъра.  Датата е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация.