Рахила
Рахила / Старозагорска Митрополия
Комисия, назначена от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, извърши проверка по повод появила се информация в медийното пространство със заглавие „Майка Рахила почива край бунище“.

В текста бе записано: „надгробният й кръст се въргаля край стари ръждиви мивки на бунището...В манастирското гробище са погребани монахини и монаси, духовници и ктитори, но гробовете са пропаднали, зеят дупки по метър дълбочина, имената по кръстовете са избледнели“.

Рахила
Старозагорска Митрополия


Комисията с председател архимандрит Богослов – протосингел на Старозагорска света митрополия, установи на място, че гробовете са поддържани и на погребаните в тях лица е отдадено нужното за достойно почитане на паметта.

Рахила
Старозагорска Митрополия


В текста е съобщено, че „Килийното училище във вътрешността е със зейнали порти, същото е положението с одаята, където е пребивавал Васил Левски.“

Изложеното в публикацията не отговаря на истината, тъй като на територията на Мъглижкия манастир е обособено помещение с музейна сбирка, която събира историческите ценности и артефакти.

сбирка
Старозагорска Митрополия


Снимките, предоставени от Старозагорска митрополия, са от 30 декември.