Разрушаването на Девическия манастир в записките на очевидеца Монахиня Рахила
Разрушаването на Девическия манастир в записките на очевидеца Монахиня Рахила / netinfo

Записките на 68-годишната монахиня Рахила от Девическия манастир в Габрово, която е била очевидец на неговото разрушаване през лятото на 1959 г., публикува днес за първи път вестник "100 вести". Спомените и снимковият материал са подготвени и предоставени на изданието от отец Стефан от габровския храм „Света Троица“. На страниците на вестника може да се намерят и спомените на уважавания габровски учител Пенко Пенков, вече покойник, за леля му Рахила.

АЕК „Етър“ ще посрещне 13-милионния си посетител от откриването на музея на 7 септември 1964 г. Това съобщи на пресконференция вчера главният уредник Величка Илиева. От 1964 г. досега „Етър“ е посетен от 12 969 852 човека, от които 2 096 358 са чуждестранните туристи.

Габрово е сред осемте най-силно засегнати области от бедствията през периода 19-23 юни 2014 година, които могат да кандидатстват за финансова помощ от Фонд „Солидарност“ на Европейската комисия, съобщиха от МРРБ. Другите са Варна, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Бургас, София-област и Шумен.

"Ще се кандидатирам за нов мандат и то по начина, по който съм участвал в изборите и предишните два мандата - като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет с широка обществена подкрепа", казва кметът на Дряново Иван Николов в интервю пред "100 вести" днес.