водосвет
водосвет / Старозагорска Митрополия
Средства за закупуване на тестове за диагностика и лечение на пациенти с COVID-19 и иконостаси с образа на Божията майка, които да бъдат поставени във всички отделения на УМБАЛ-Стара Загора, дариха от Старозагорската митрополия.

Водосвет и молебен за здраве на служителите и пациентите в здравното заведение отслужи Старозагорският митрополит Киприан.

„Днес  народът ни и целият свят се борят с  разширяващата се пандемия. Живеем във време, което носи изпитания за всяка човешка душа. Вирусът COVID  19 прекъсна живота на много наши братя и сестри и продължава  да причинява страдания, болка и страх от утрешния ден. Човечеството от много години не се е изправяло пред подобна глобална епидемия. Въпреки постиженията на науката, за пореден път осъзнаваме, че не сме всесилни и носим много уязвимост в душите и телата си. Големите  изпитания в сегашния делник ни учат, че се нуждаем едни от други и обръщението „ братя и сестри“ не е сантиментално и архаично словосъчетание, а реалност, която ни дава сила и духовна  благодат.

Сърдечно Ви  благодаря за добронамереността и готовността заедно да се помолим за успешното лечение на всички страдащи в УМБАЛ „  Професор д-р Стоян Киркович“, за здравето на лекарите и целия персонал на университетската болница, както и за здравето на всички страдащи.

Вашият труд винаги е впечатлявал с благородството и себеотрицанието си. Неслучайно в светата Библия е писано „ Почитай  лекаря с чест, според нуждата от него, защото Господ го е създал. Знанието на лекаря ще възвиси главата му и между велможите ще бъде на почит. Господ е създал от земята лекарства, и благоразумен човек не ще  ги пренебрегва.“ /Сирах 38: 1, 3, 4/

Към знанията, уменията и горещите Ви сърца сега гледа цялата нация. Осъзнаваме  колко вяра и вътрешна енергия са Ви необходими, за да отговорите адекватно на това знаково изпитание. Да дадете надежда на заболели и здрави, да бъдете опора в носенето на кръста на потърсилите подкрепата Ви. За тези Ви трудове молим Всеподателя Бога, Лекарят на лекарите, да бъде с Вас, да Ви дарява с духовни и физически сили, да Ви подкрепя  постоянно. Вярваме, че Той  преизобилно дава и тепърва ще снизхожда със Своята благодат над Вас и пациентите Ви, защото Вие изпълнявате на дело евангелските думи, да обичаме ближния като себе си. /Мат.22:39/

Св.ап. Павел ни завещава „ А сега остават тия три: вяра, надежда и любов, но по – голяма от тях е любовта“ /1Кор. 13:13/  и тук, в  УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович “ всеки ден със сърце и душа доказвате правотата на това послание, отправено преди две хиляди години. Всеподателят вижда любовта и трудолюбието ви, които са неизменна част от лекарското призвание.

Бог да дарува Своето благословение над Вас лекарите, медицинските сестри и служителите, за да лекувате успешно пациентите си. Да укрепи болните и Ги излекува, за да  познаят силата Му, и всички ни да умъдри, за да оценим колко ценен е дарът на здравето и как трябва да го съхраняваме с дисциплина и разум. Всеподателят да отвори сърцата ни, да видим пътя вътре в нас, който  възражда усетът ни на съпричастност с другия, с болката му. Нека никога да не забравяме, че сме силни само тогава, когато сме заедно в православната си вяра, когато народът ни с едно сърце и една душа търси Бога и с Негова помощ преодолява стръмнини и изпитания, теготи и болки. Животът и родната ни история са доказали силата на българското сърце, на духа ни, вечен като Майка България. Божието благословение да пребъдва над всички ви“, посочи владиката.

Той беше придружен от началника на Културно-просветния отдел при Старозагорска митрополия ставрофорен иконом Йордан Карагеоргиев, финансовият ревизор ставрофорен иконом Илиян Илиев и секретарят Кристиан Иванов.