Само 4 хил. лева за читалищни ремонти
Само 4 хил. лева за читалищни ремонти / netinfo

4 хиляди лева са отпуснати от местния бюджет за ремонт на 9 селски читалища в община  Казанлък през настоящата година, съобщи Ангел Попов,-  главен експерт “Читалища” в община Казанлък.

Според него макар и скромна, сумата е постижение, тъй като подобни средства местната власт не била отпускана от 8 години .

 

 

Най- голяма сума от 4-те хиляди лева са заделени за читалището в Шипка- 1000 лева. Причина е 145-тата годишнина на местната културна институция.

От общинските пари са предвидени и средства за читалищата в Долно Изворово, Шейнов, Овощник. Според общинския служител, големият проблем на селските  читалища е, че те на практика са изоставени от държавата,   липсва държавна политика за тях, а общините е са длъжни да ги финансират. Така в омагьосания кръг се налага самодейци и местна общност само с добро желание да поддържат духа български.

Само преди дни в общинската администрация на Казанлък е върнат разработен от местните специалисти проект на стойност 400 хиляди лева за ремонт на читалището в село Енина.

Отговорът от фонда е безапелационен: отказва  се съфинансиране на  тази дейност поради факта, че читалищата не са негов реципиент. 

 Година след наводенията в най- голямото читалище на общината- “Искра” , също виси въпросът с финансирането на замислените мащабни ремонти в него, изчислени на близо 2 милиона лева.

Общо 23 са читалищата на територията на общината.

За две трети от тях и тази година  ремонтите ще са мираж.