С погребални кръстове продължи и днес театралният протест в Казанлък
С погребални кръстове продължи и днес театралният протест в Казанлък / Евгени Атанасов

С погребални кръстове и викове „Оставка" протестираха тази вечер пред сградата на общината в Казанлък актьори от казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев". Протестът им бе точно в момент, в който от Общината разпространиха съобщение, че на извънредна сесия следващата седмица на Общинския съвет, ще се вземе решение за преструктуриране на театъра, преместване на ръководството и управлението му в общинска сграда, както и оптимизация на персонала, до максимум 30 човека.
Скандиранията им, подпомогнати от уредба с генератор, станаха повод на няколко пъти представители на полицията да изключват уредбата, след което актьорите отново си я включваха.
По време на протеста пред общината бе увеличен и броя на полицаите, грижещи се за опазването на обществения ред по време на протеста.
В късния следобед днес от разпратено от непознат адрес

до медиите съобщение става ясно, че на предстоящата идната седмица извънредна сесия на Общинския съвет, то той „задължава директора на общинския театър да предприеме необходимите действия за изпълнение на решението, а кмета на Община Казанлък Галина Стоянова да преустанови временно изплащането на субсидията на театъра с изключение на средствата, необходими за минималното трудово възнаграждение, дължими осигуровки и средства за издръжка, до извършване на структурните промени в общинската трупа и изготвянето на нов репертоарен план.".
В съобщението се казва също, че се предоставя „общински имот за седалище и управление на театър „Л. Кабакчиев" и упълномощава директора Диана Рамналиева да наема необходимите помещения за репетиции и представления като спазва бюджетната рамка".