„Розов свят“ с три награди от юбилейния  „Пирин фолк 2012”
„Розов свят“ с три награди от юбилейния „Пирин фолк 2012” / личен архив

Старозагорският ученически вокален квартет „Розов свят" се завърна с три награди от XX юбилеен Балкански конкурс за песен на фолклорна основа „Пирин фолк 2012 ", който се проведе от 7 до 9 септември в Сандански. Изпълнителите бяха отличени със Специалната награда на председателя на журито, Втора награда за музикална формация и Специалната награда на радио Благоевград.

Изпълнителите с художествен ръководител Веселин Божков, участваха с две песни „Янинку" - музика и текст академик Кирил Тодоров, аранжимент Валери Костов, и „Павле ми пие", която е включена в селекцията за шестте най-добри попадения на фестивала.

Според специалисти, квартетът, който е създаден през 2008г. към Народно читалище „Св. Климент Охридски - 1858 г.", е най-добрата ученическа група в България. Той вече притежава шест награди Гран При от национални и международни конкурси, една специална, златен медал и три първи награди. Квартетът е носител на наградата „ ИКАР" на Община Стара Загора за високи постижения в областта на културата.

Младите таланти от Стара Загора вече имат амбицията за изява на световните музикални сцени, окуражени и от успехите на бивши изпълнители от „Розов свят". Братята Красимир и Адриан, представят с успех българското песенно творчество в Испания. Жанета, Диляна и Даяна имат вече зад гърба си участия в задгранични турнета. Даниела учи оперно пеене в Италия, а Калоян вече е подписал първия си професионален договор в Канада.