Рицарите тамплиери събират подписи за канонизирането на избитите старозагорци
Рицарите тамплиери събират подписи за канонизирането на избитите старозагорци / DarikNews.bg

Ордена на Рицарите тамплиери обедини усилията си за национална подписка по повод обявяването на мъченици на БПЦ на близо 15 хиляди старозагорци, загинали за християнската си вяра през август 1877 г. Години наред се спори колко точно са избитите тогава хора. Маноил Манев - командир на тамплиерите в Стара Загора, цитира данни от книгата на краеведа Георги Димитров, озаглавена „Страданията на Българите и Освобождението на България през 1877-1878 година". Там се твърди, че по време на Старозагоското клане са избити 14 500 души.

„За нас е изключително важно да съберем кокото се може повече, да ги входираме в Светия синод и така да започне процедура по канонизирането на избитите старозагорци. Разбира се трябва да се разгледат всички исторически сведения, източници и събрани материали от Местния инициативен комитет. Ще представим всичко, което е необходимо, за ад започне работа по този въпрос Българската православна църква". Обясни Маноил Манев.

Ордена на Рицарите тамплиери ще събира подписи до 5 октомври, когато се провежда традиционният духовен събор. Пунктът с подписката е разположен на бул. „Цар Симеон Велики" и пресечката с ул. „Руски".

През 2008 година с решение на 25-то заседание на Общинския съвет в Стара Загора 19 юли е обявен за Ден за възпоминание на жертвите, загинали при опожаряването на града и старозагорското клане през 1877 година.