Мандра баир
Мандра баир / община Стара Загора
В Стара Загора започват дейностите по проект за закриване и рекултивация на старото депо за битови отпадъци на Мандра баир.

Благодарение на този проект старозагорци ще дишаме по-чист въздух, ще имаме по-чисти почви и по-чисти реки, коментира кметът Живко Тодоров и припомни, че сметището е било използвано 45 години без да притежава необходимия за това статут.

В началото на 2017 година беше въведен в експлоатация „Регионален център за управление на отпадъците – Стара Загора“ в землището на село Ракитница като част от Регионалната система за управление на отпадъците в регион Стара Загора. „Имаме изградена сепарираща инсталация, което допринася за по-малкото депониране на отпадъци“, добави още Тодоров.

Реализацията на проекта ще допринесе за значително намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух, които към настоящия момент се отделят неконтролируемо.

Проектът предвижда изграждане на ефективна система за улавяне и обезвреждане на сметищния газ, който към момента при повишаване на обема и налягането си свободно се излъчва към околната среда или се самозапалва при определени случаи.

При реализиране на инвестиционния проект ще се преустановят тези негативни последствия от депониране на отпадъците. След изпълнение на всички дейности по рекултивацията се предвижда бъдещият статут на всички засегнати имоти от площадката на старото сметище да бъде с начин на трайно ползване  пасище /пасище с храсти.

Стойността на безвъзмездната помощ е 7 221 537, 99 лв., която покрива всички предвидени разходи за изпълнение на проекта. Продължителността на изпълнение е 23 месеца, като техническата рекултивация следва да приключи за 18 месеца.