Работници на казанлъшката оръжейница "Арсенал" излязоха на протест с настояване да им бъде възстановен транспорта до работнато място.

Протестът се проведе пред сградата на Община Стара Загора. От понеделник голяма част от състава на дружеството е в отпуск. Заповедта на изпълнителния директор на „Арсенал“ АД Николай Ибушев е в сила до 11 февруари.

„Арсенал АД“ спира работа за месец заради скъпия ток и Омикрон

В нея е посочено, че няма да се движат и автобусите до други населени места, в това число и Стара Загора. Хората казват, че транспортът и средствата, които им се полагат за отдалеченост няма да бъдат възстановени и след 11 февруари, и те ще бъдат принудени сами да търсят начини за придвижване до "Арсенал" в Казанлък и завода в Мъглиж.

Те стартираха и подписка, която ще внесат в Община Стара Загора. Ще бъде изпратена и до синдикалните организации. Припомняме, че отпускът за голяма част от работниците в оръженицита е следствие на невероятното поскъпване на енергоносителите и суровините, силното поскъпване на металите на международните пазари, изключително високия пик на силнозаразния вариант Омикрон.

В предприятието работят близо 9 хиляди души от региона. Още в понеделник бе съобщено, че при изявено желание от работника или служителя се разрешава ползването на неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж.

На ползвалите неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж ще бъдат предоставени ваучери за храна и здравноосигурителни вноски за сметка на работодателя. При неотложна производствена необходимост на цехове, звена и участъци ще бъдат изготвени и утвърдени списъци за работа.

Предприетите действия са били съгласувани между ръководството на „Арсенал“ и двете синдикални организации в предприятието - КНСБ и КТ „Подкрепа“. 
БГНЕС