„Процесът Мерилин Монро” на Русенската опера гостува в Стара Загора
„Процесът Мерилин Монро” на Русенската опера гостува в Стара Загора / Пресцентър Държавна опера-Стара Загора

На 14 юли, от 21.00 часа на сцената на Античния форум за първи път пред старозагорската публика ще бъде представена камерната опера „Процесът Мерилин Монро" на съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер. Спектакълът е на Държавна опера-Русе.

Либретото е на Джейрон Тино, диригент Андрия Павлич /Босна и Херцеговина/, режисьор Огнян Драганов, художник на костюмите Първолета Чавдарова-Летиция. Участват солистите Стоян Стоянджов, Анита Шишкова, Теодора Чукурска, актьорите Цветана Радушева и Илия Деведжиев, оркестър и балет на Държавна опера-Русе.

Световната премиера на „Процесът Мерилин Монро" се състоя с голям успех в Русе на 29 октомври 2014 година на новооткритата „Сцена-Ателие" в зала Филхармония. На втория спектакъл присъства и самият композитор, който възторжено прие първата сценична интерпретация на своята опера.

Композиторът бе приятно изненадан и очарован от оркестъра, от изпълнителите, от режисьорското решение и заяви желанието си за следващи бъдещи съвместни проекти.

„Процесът Мерилин Монро" е нова оперна творба, родена в една от музикалните столици на света - Виена. Създателите на спектакъла показват, че операта разказва не само истории от миналото или приказни сюжети. Напротив, оперното изкуство може разбираемо, увлекателно да представя и съвременния начин на живот. Нужно е само малко повече въображение отвъд инерцията на стереотипите.

„Процесът Мерилин Монро" обединява усилията на творци от различни страни. Роланд Баумгартнер е с впечатляваща биография: обучение във Виенската музикална академия, специализация при Ленард Бърнстейн, съвместна работа с Филаделфийска и Пражка филхармония, музика към няколко холивудски продукции, работа с поп легендата Енгелберт Хъмпърдинг...

Диригентът Андрия Павлич е близък приятел на Баумгартнер от обучението си във Виенската музикална академия, а също така има престижни участия като във Фолкс опер и преподавателска дейност в консерваторията „Густав Малер" - Виена.

В режисьорското си нестандартно решение Огнян Драганов търси още по-активно и органично взаимодействие между оперни и драматични артисти. Неговият спектакъл е динамичен, атрактивен, силно театрален и въздействащ.

„Процесът „Мерилин Монро" е последната творба на Роланд Баумгартнер. Съдържанието на операта отразява именуването на улица във Виена с името Мерилин Монро. Група граждани завеждат дело срещу решението на Кметството. Сценичното действие отразява процеса, в който се представят позициите и на двете спорещи страни.

Оживяват познати и непознати моменти от живота на именитата актриса, Мерилин Монро, които със социалната си проекция в живота на САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век, пораждат противоречиви реакции. Финалът е отворен. Крайното решение ЗА или ПРОТИВ е в ръцете на публиката-жури.