Президентът и еврокомисар Кристалина Георгиева гостуваха на празника на розите
Президентът и еврокомисар Кристалина Георгиева гостуваха на празника на розите / Община Казанлък

Президентът Росен Плевнелиев присъства на Празника на розата - Казанлък 2014. Държавният глава даде висока оценка на Казанлък като столица на Долината на розите, съхраняващ българския национален символ - розата, превърнал се в притегателен център за туристи от цял свят.

Рано сутринта Плевнелиев бе посрещнат от кмета Галина Стоянова и прие почетния караул от бригаден генерал Димитър Шивиков, командир на 61 Стрямска механизирана бригада. След церемонията президентът, кметът на Казанлък, председателят на Общинския съвет Николай Златанов, народният представител Аксения Тилева, дипломатическят корпус и останалите официални лица присъстваха на ритуалите „Розобер и розоварене" в розовите градини край Казанлък. Плевнелиев бе закичен с гердан от розов цвят от Царица Роза 2014 Гергана Петрова, опита гюловата ракия и се запозна на място как точно се извлича розовото масло и розовотата вода от маслодайния розов цвят от инсталираната от ИМ „Искра" гюлпана.

Президентът, придружаван от кмета Галина Стоянова, премина по ул. „Искра", която в дните на празника се превръща в Улица на българските занаяти В Президенството вече ще бъде поставена и красива ваза, ръчна изработка от дърво, която му бе подарена от кмета Галина Стоянова. Президентът получи и картина „Розоберачки" на казанлъшкия художник Румен Велев. Плевнелиев посети фестивала на виното розе, разгледа центъра на Казанлък и наблюдава празничното карнавално шествие.

Пътят на България към Европа тръгва от Казанлък с големите розотърговски фамилии, които не само утвърждават българското розово масло, но и създават славата на България като страна-розопроизводител, каза кметът Галина Стоянова. Тя подчерта още, че в трудните години на Следосвобожденска България, когато хората са мислили за оцеляване, в Казанлък се организира първият Празник на розата, посветен на красотата и милосърдието. И така, вече 111 години се спазва тази традиция, за да се превърне в част от живота на казанлъчани и от световния интерес към нея и към града и Долината.

Приятна изненада за Празника на розата поднесе българският еврокомисар Кристалина Георгиева. В ранния следобед тя дойде в Казанлък от Елена, където вчера имаше родова среща. Кристалина Георгиева получи розов венец от президента Росен Плевнелиев, който сподели своята радост, че е станал част от този прекрасен, цветен и богат празник. Еврокомисар Георгиева каза, че е успяла да се докосне до тази магия, която се прави в Казанлък в чест на уникалната маслодайна роза.

Със специални  и незабравими като емоция дарове си тръгна от днешния празник на розата в Казанлък и малката Елица от София, дъщеря на съветник в Президенството. Елица, която се оказа и рожденичка днес и която за първи път присъства на празника на розата получи два специални подаръка: медал от президента Росен Певнеливе, връчен му минути преди това от младите казанлъшки бейзболисти и ръчно тъкана дамска престилка, част от народна носия,  от кмета на Казанлък Галина Стоянова. Дамският атрибут казанлъшката кметица получи от самодейци- фолклористи  от казанлъшко  село.