/ МС
Министър-председателят Димитър Главчев посети днес гр. Шипка, който е един от тежко пострадалите от бурята и градушките райони.

шипка
МС

След силната буря: Обявиха частично бедствено положение и в Казанлък, Шипка и две села

"Дойдохме, за да видим какъв е размерът на пораженията. Приятно бях изненадан от това, че самите хората работят по покривите и сами си ги оправят, не чакат държавата, а сами се справят", каза премиерът. Той допълни, че все пак те имат нужда от подкрепа.

шипка
МС

Отпускат до 1578 лв. за пострадалите от наводненията и бурите

Вътрешният министър Калин Стоянов също е в града. Припомняме, че Стоянов е шеф на междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

"Те ще получат помощ, това зависи от всички апликационни форми, които ще подадат. Призовахме много бързо да стане това, за да може бързо да получат и помощта", каза премиерът. 

По думите му щетите са тежки. Цели покриви са компрометирани, каза Главчев.

"Помощта от страна на държавата ще бъде получена от тези, които имат право да я получат в най-кратки срокове", обясни премиерът. Той направи уточнение, че тези, които имат застраховка - застрахователят ще им изплати обезщетението, а тези, които не са - ще получат помощ от държавата.

"Призовавам хората да си застраховат имуществото и то всякакъв вид имущество, защото повечето пострадали обекти бяха автомобили. Каквото се нуждае от държавата, ние ще го направим", каза Главчев. 

Главчев обяви, че сформира специален оперативен щаб, който в спешен порядък да се фокусира върху проблема с градушките.

Министърът на земеделието Георги Тахов и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков вече координират действията си по темата. Освен тях, в щаба ще се включат също вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Оперативният щаб ще бъде председателстван от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Вътрешният министър Калин Стоянов каза, че е реагирано на 70 сигнала в четвъртък. Те са били за наводнени етажи, дворове, паднали дървета, както и скъсани електропроводни кабели.

Междуведомствената комисия по бедствия и аварии има готовността и финансовата възможност да реагира при оказване на помощта за излизане от ситуацията, в което се намира община Казанлък. "За целта топката е в общината, в местната администрация, която трябва максимално бързо да съберат и да изготвят необходимите документи, след което да входират в комисията по бедствия и аварии. Ще изчакаме техните искания да бъдат входирани", каза Стоянов. След като се направи оценката, ще бъде получена и помощта.

Той обясни, че за обикновените хора също има вариант да бъдат подпомогнати чрез комисията, но първоначално те ще получат помощта, която е от Агенцията по социална политика - еднократна помощ.

Проходът Шипка не е затворен и не подлежи на затваряне, но в момента се разчиства, каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, която посети града във връзка с щетите от вчерашната буря. Той ще бъде разчистен до края на деня. 

Община Казанлък е сформирала два екипа с комисии, които обследват къщите в пострадалите от вчерашната буря населени места и описват какви са нанесените щети, каза пред журналисти заместник-кметът по хуманирани политики на община Казанлък Сребра Касева. Единият екип обследва къщите в Шипка, а другият - в селата Хаджидимитрово и Шейново. 

На терен е и общинското предприятие по почистване, което се занимава с разчистване на листна маса и на паднали дървета и клони. Към този момент ситуацията на първо време е овладяна, а всички необходими последващи стъпки от страна на местната администрация ще бъдат направени, каза тя

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня