Почти цялото осветление в центъра на града е унищожено, има и сериозно пострадали земеделски площи
Бедствено положение е обявено в община Нова Загора след опустошителна градушка.

Това съобщи кметът на общината Галя Захариева. Освен общинския център, силно пострадали са селата Асеновец, Караново, Стоил войвода, Дядово, Езеро, Омарчево, Питово, Пъдарево.

Паднали дървета, свлачища и наводнения: Бури причиниха щети в части от страната (ОБЗОР)

Днешният ден е неучебен за училищата и детските градини в Нова Загора, защото сградите са в тежко състояние - има счупени прозорци, надупчени фасади, течове в някои от покривите.

Кризисният щаб е бил свикан веднага след бедствието, около 20:30 часа снощи, 13 юни. До 2:30 часа екипи на полицията, пожарната и ВиК са отстранявали аварии, скъсани проводници, паднали дървета и клони, повредена е светофарната уредба на входа на града.



Разчистването продължава, но дъжда затруднява екипите. Кметът изрази тревога от възможността падналата листна маса отново да затлачи почистените през нощта шахти.

"Свързах се с директорката на териториалната дирекция "Социално подпомагане", която заяви, че гражданите могат да се обръщат към тях - възрастни, самотноживеещи, с ниски доходи. Ще бъде направена оценка на щетите по домовете им и могат да получат еднократна подкрепа от дирекцията", каза още Галя Захариева.

Тя е разговаряла и с представители на областната и общинска служба "Земеделие", тъй като има сериозно пострадали земеделски площи. Стопаните могат да подават заявления за подпомагане в местната служба.

Тежки са пораженията в частните домове, десетки са автомобилите със счупени стъкла. С начупени стъкла и лампи са девет полицейски автомобили. Причинени са щети и по сградата на Районното управление, като най-засегната е приемната на паспортна служба и "Контрол на общоопасни средства".

Спасиха мъж, попаднал в наводение под мост след бурята в Нова Загора

Почти цялото осветление в центъра на града е унищожено. Хората разказаха, че градушката е била с размер на яйце. Освен клони и цели дървета, тя е съборила на земята и птици.

На 15 юни предстои оглед на специална комисия, за да опише пораженията по сградите и от администрацията ще подготвят документи за подкрепа от междуведомствената комисия за борба с бедствия и аварии.

"Към момента няма пострадали и бедстващи граждани, няма населени места без ток. В началото на стихията снощи едно семейство, което се е намирало в автомобила си, е било извадено от пожарникари. Има паднали дървета върху автомобили, но в тях не е имало хора", каза още Галя Захариева.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Василена Василева, БТА