Няма данни за пострадали и бедстващи хора
Десетки населени места са засегнати след бурите с градушки в четвъртък. Сред най-тежко засегнатите са Нова Загора и Казанлъшкият регион. Бури имаше и в Софийска област.

Пожарникарите са отработили над 115 сигнали във връзка с усложнената метеорологична обстановка в страна, съобщиха от МВР. Екипите са реагирали предимно за паднали дървета и клони, както и за наводнени етажи и мазета.

Силната буря затвори пътя между Ботевград и Мездра

Най-много сигнали са получени в областите Стара Загора, Сливен, София и Смолян, огнеборците са се озовали и в Монтанска, Пернишка и Софийска област.

Към момента огнеборците отработват 14 сигнала на територията на София, Силистра, Перник и Разград. Няма данни за пострадали и бедстващи хора. Данните са към 6:00 часа тази сутрин.

Ето каква е обстановката по области в страната:

Област Стара Загора


Кметът на град Шипка, който е сред пострадалите населени места, призовава институтициите да имат предвид бедственото положение в града.

БТА

БТА

„Действително е трудно да се опише подобно бедствие, аз лично не съм присъствала и не съм била свидетел на такъв апокалипсис. След 18:30 часа в рамките на половин час се изля тонове с градушка, придружена с пороен дъжд.

БТА


По улиците се носеха реки и паднали клони и дървета“, разказа тя. По думите и е унищожена реколтата, което много затрудни жителите на града, а в цялото населено място няма здрав покрив и здрав автомобил. 

БТА

Василка Панайотова каза още, че има уверението на кмета на общината Галина Стоянова, че ще съдейства по всякакъв начин.

БТА

Предстои от Общинското предприятие да бъде изпратен екип на място, но кметът и жителите на Шипка се опасяват, че в днешния ден отново се очакват дъждове, което би било пагубно за наводнените домакинства. 

БТА

Кметът призова и хората, които имат възможност да се включат, да помогнат като доброволци с почистването в Шипка. Със заповед на кмета Галина Стоянова се обявява частично бедствено положение в Шипка, Казанлък, с. Хаджидимитрово и с. Шейново.

Сформирани са екипи, които ще започнат да описват щетите по къщите на физическите лица. Те ще получат еднократна помощ в размер на 1600 лв.

За засегнатите общински сгради - детски градини, училища и административни сгради, общината ще потърси финансова помощ от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Описването на щетите ще започне от най-засегнатия град - Шипка.

Служебният премиер Димитър Главчев ще посети Шипка, , съобщиха от правителствената пресслужба. Той ще бъде придружен от служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и представители на Агенцията за социално подпомагане.

Очаква се Главчев да даде брифинг около 15:00 часа пред Общината в града. 

Област Сливен



Възрастен мъж на 75 години беше спасен от наводнен участък под мост, където е бил с колата си.

Спасиха мъж, попаднал в наводение под мост след бурята в Нова Загора


Кризисен щаб е създаден в града, който ще трябва да опише щетите. Продукцията на хората е унищожена. 

Няма пострадали хора. Електричеството към този момент е възстановено. Част от клоните по основните улици са премахнати. Бедственото положение обаче продължава.



Има сериозни щети по сградите на училищата и детските градини, земеделската продукция и имуществото на гражданите. Всички аварийни екипи са на линия.

Цялата техника е мобилизирана, земеделците също са готови да помогнат. Гражданите, които могат да се включат в почистването на листната маса от шахтите. Продължава да вали и е важно канализацията да не се запушва.

Бедствено положение е обявено в община Нова Загора.
Това съобщи кметът на общината Галя Захариева. Освен общинския център, силно пострадали са селата Асеновец, Караново, Стоил войвода, Дядово, Езеро, Омарчево, Питово, Пъдарево.

Бедствено положение и неучебен ден в Нова Загора (СНИМКИ)

Днешният ден е неучебен за училищата и детските градини в Нова Загора
, защото сградите са в тежко състояние - има счупени прозорци, надупчени фасади, течове в някои от покривите.

Разчистването продължава, но дъжда затруднява екипите. Кметът изрази тревога от възможността падналата листна маса отново да затлачи почистените през нощта шахти.

Софийска област

Общо 43 сигнала са получени в София след бурята и силния вятър през нощта, 19 са отработени.

Това каза директорът на „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров. От Столичната община обявиха още, че най-много сигнали за щети са подадени от районите "Кремиковци", селата Войняговци , Ботунец, Челопечене, район "Подуяне" и централната градска част. 

"Осем екипа на дирекцията продължават работа премахват счупени клони и дървета от пътните платна", каза още Красимир Димитров.

Област Благоевград

Силен вятър с ураганни пориви връхлетя Банско снощи. Това каза за БТА експертът "Връзки с обществеността" в Общината Елка Обецанова. Бурята беше без дъжд, само със силен вятър с ураганни пориви, има и много паднали дървета.

Обецанова добави, че единствено в Банско от целия регион е имало толкова силни пориви на вятъра. По думите ѝ в Добринище също е духал вятър, но поривите му не са били толкова силни. По информация на кметствата на другите населени места в общината обстановката е била спокойна, информира Обецанова.



Тя добави, че още снощи от дирекция на Национален парк „Пирин“, от пожарната и от Общината са се създали екипи, за да може веднага да се разчистят всички паднали дървета, които са затруднявали движението.

"Кметът Стойчо Баненски излезе с апел, хората да стоят в домовете си и да не излизат, или да потърсят защита на закрито, както и да не паркират коли под дървета и под стълбове", каза тя.

"От сутринта се събира информация за това дали някъде има нужда от специални действия. Към момента в Банско вали, но обстановката е спокойна", добави експертът. 

Област Русе

Бурята в областта тази нощ е повалила дървета и клони. Екипи на противопожарната служба са реагирали на 10 сигнала. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева. 

Екипите са отстранявали паднали дървета по главния път Русе-Бяла. Част от сигналите са от град Русе, две дървета са паднали върху автомобили. Друг сигнал е от село Червена вода. 

БТА

В Русе повече от 230 служители на общинските предприятия и почистващата фирма отстраняват щетите. Това съобщи директорът на дирекция "Обществен ред, сигурност и защита на потребителите" към Община Русе Георги Игнатов.

Сигналите в града за паднали дървета и клони са десетки. Мобилни групи почистват и уличните шахти от паднали листа и наноси. Няма сигнали за прекъснато електрозахранване на територията на Общината.

Единствено в село Долно Абланово уличното осветление не работи, като екип на общинското предприятие "Комунални дейности" отстранява аварията. 

От хидрометеорологичната станция в Русе съобщиха, че силната буря снощи е била между 23:36 часа и 0:05 часа. За това време са паднали 10,5 литра на кв. метър дъжд. Той е бил придружен със силна гръмотевична буря и шквал - вятър с променлива скорост, който е достигал скорост до 86 км в час.

За цялата нощ са паднали общо 10,9 литра на кв. метър дъжд. Дежурните метеоролози са отчели и рязко падане на температурите. В 21:00 часа измерените градуси са били 29,2, а в полунощ вече са били 18,2 градуса. 

Област Ловеч

Частично бедствено положение е обявено в тетевенското село Рибарица след вчерашната силна буря, придружена с едра градушка. Това съобщи за БТА заместник-кметът на община Тетевен Борис Врабевски.

Градушката е била с размерите на яйце. "Такова нещо не съм виждал. Половината къщи в селото са пострадали. Има множество щети върху покривните конструкции и на моторни превозни средства.

Реколтата е унищожена. За щастие няма пострадали хора. Имаше и временно прекъсване на електричеството, но то беше възстановено. В населеното място няма проблеми с водоподаването", обясни Врабевски. 



Той каза, че хората с подръчни материали се опитват да възстановят временно покривите на домовете си, за да не влиза вода. "Свързахме се с фирмата, която поддържа складове за строителни материали, и тя може да осигури необходимото количество керемиди", каза Врабевски. 

Той информира, че четири екипа ще описват нанесените в селото щети. Ще се изготви обобщен доклад, който ще бъде изпратен на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане. "Тепърва ще се установява на каква стойност са щетите", каза още Врабевски. 

Той посочи, че след разговор с директора на "Социално подпомагане" в Тетевен е договорено на 17 юни - понеделник екипи на дирекцията да посетят пострадалите, за да окажат помощ при попълването на заявления за еднократна помощ. Врабевски каза, че няма други населени места в Общината, които да са пострадали от бурята.

Област Перник

Паднали дървета на няколко места и прекъсване на електричеството
е предизвикала вчерашната буря, съпроводена с градушка и силен вятър в Трънско. Това съобщи за БТА кметът на Трън Цветислава Цветкова.

По думите ѝ пътищата, водещи към всички населени места в Общината в момента са проходими. Щети са нанесени основно върху земеделските земи и градински насаждения.

Паднали дървета и клони са отстранени от пътните отсечки към селата Лешниковци, Туроковци, Забел и Ярловци. В премахването им са се включили пожарникари от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Трън.

Кметът поясни, че все още се работи по възстановяване на електричеството в района на селата Долна Мелна и Цегриловци. След вчерашната буря електрозахранването е прекъснато в почти цяло Знеполе. На повечето места то е възстановено в късните часове снощи. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня