Проф. Минко Балкански откри учебната година в най-новото училище в града
Проф. Минко Балкански откри учебната година в най-новото училище в Стара Загора - Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“.

„За мен това е предизвикателство и задължение. Аз ще кандидатствам да бъда член на Съвета на мъдреците, за да можем заедно да създадем един чудесен състав от учители. Пожелавам Ви добър път и успех във Вашите усилия да направим това училище първо в България“, каза 94-годишният именит учен и филантроп.

Община Стара Загора

На тържествената церемония присъстваха: нейно превъзходителство Флоранс Робин, посланик на Франция у нас, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, Татяна Димитрова, начални на Регионално управление на образованието, общински съветници, членове на училищното настоятелство и на Съвета на мъдреците, граждани.

„Не може да си представите преживяванията на една плеяда от хора, които в последната година вложиха усилията си да го има това училище. Идеята е на кмета Живко Тодоров, тя бе подкрепена от много старозагорци.

Убедени сме, че този избор е правилен, защото живеем във време, в което технологиите се развиват много бързо и Вие трябва да ги управлявате“, каза в словото си Иванка Сотирова.

Община Стара Загора

По думите й името на проф. Минко Балкански не е случайно, то е залог за успеха на гимназията. „Днес е знаменателен ден, защото откриване на ново училище не се случва често напоследък. На добър час, бъдете здрави“, допълни Сотирова.

58 593 първокласници прекрачват училищния праг

Празничен водосвет отслужи Старозагорският митрополит Киприан със свещеници. „Днес осветихме най-новото училище, в което ще се раждат таланти. Имайте за пример Вашия патрон. С труд, усърдие и учение може да се постигне всичко“, посъветва учениците митрополит Киприан.

По-рано Иванка Сотирова и Красимира Чахова, присъстваха и на откриването на учебната година в Основно училище „Кольо Ганчев“, в едноименния квартал. От тази година училището, което досега бе начално, става основно.

То е отворило врати през далечната 1871 г. и вече 150 години събира децата от квартала, за да се учат на четмо и писмо. „Мили деца, сега е времето, когато трябва да усвоите много знания.

Община Стара Загора

"Пожелавам Ви да постигнете много успехи и училището да става все по- привлекателно. А ние със зам.-кмет Красимира Чахова обещаваме да настояваме за ремонт, където е необходим. И нека годината бъде присъствена! Честит празник, деца! Наслука и сполука!," пожела зам.-кмет Сотирова.

Общо 1401 първокласници в Община Стара Загора прекрачиха за пръв път прага на училището днес. През учебната 2021/2022 година те ще се обучават в 63 паралелки в 29 училища на територията на общината.

Традиционно най-много са новоприетите в Основно училище „Кирил Христов“, Пето основно училище „Митьо Станев“, Второ основно училище „П. Р. Славейков“, Шесто основно училище „Свети Никола“ и Средно училище „Иван Вазов“.

И тази година Община Стара Загора зарадва с подарък първолаците. Те получиха специално изработен музикален диск „Подадена ръка“ с подбрани тематични песни от фолклориста Крум Георгиев.

На всеки диск има и послание от кмета Живко Тодоров, в което се казва:

„Скъпи първокласници, днес вие за пръв път прекрачвате прага на училището.

Подайте с вяра и доверие ръка на своите учители, които ще ви поведат по светлия път на мъдростта и знанието. Те винаги ще бъдат до вас и ще ви подкрепят. Убеден съм, че всеки ден вие ще преоткривате света около себе си. С помощта на знанията и уменията си вие ще станете още по-добри и умни. Вярвайте в себе си и смело вървете по пътя на знанието!

На добър час и успех!“.