Отиде си най- големият колекционер на свирки в България
Отиде си най- големият колекционер на свирки в България / destar.bg

Известният на поколения казанлъчани местен адвокат Крум Крачанов си тръгна от живота на 83 години.
В последният му път го изпратиха най- близките му, приятели и негови съратници.
Приживе той бе едно от емблематичните имена на Казанлък, виден общественик, краевед, спортен деятел, колекционер.
Съгражданите му ще го помнят с неизменното му колело и артистично бомбе, с което не се разделяше, с пиперливото му свежо чувство за хумор и с неговата будна съвест, която не търпеше несправедливости.


По ирония на съдбата, роденият на 9-ти септември адвокат, бе един от най- ярките антикомунисти в града, който не се притесняваше да изрази позициите си.
Покойният адвокат бе един от ярките футболни съдии през 70-те години в България, както и най- големият колекционер на  свирки в България. Всяка от свирките му бе подредена грижливо в стари кутии от шоколадови бонбони.В сбирката му имаше маркови и обикновени свирки от цял свят: глинени, пластмасови метални, свирки от животински кости и различни метали, на които адвокат Крачанов знаеше и с охота разказваше историите им. Приживе имаше и идея с колекцията си да участва за рекорд на Гинес. Нереализирана остана мечтата му да притежава свирка от световно първенство по футбол.

Почти до последните си дни, Крум Крачанов ревниво надграждаше и попълваше колекцията си, в която имаше над 1000 различни екземпляра от цял свят.


Малко известен факт е, че покойният адвокат и неговата също покойна съпруга- етнографката Стефка Дончева от Казанлък, са били сред любимците и приятелите на писателя - хуморист Чудомир. Възхитен от таланта на етнографката, приживе Чудомир й завещава своя архив, с идеята тя да го опише и публикува. Архивът обаче така и не стига до етнографката.