Отчетоха кражби на ток за 160 хиляди лева в Старозагорско
Отчетоха кражби на ток за 160 хиляди лева в Старозагорско / Dariknews.bg

Електроенергия за 154,5 хиляди лева е била "открадната" в област Стара Загора за първите шест месеца на тази година, отчетоха от EVN. Общо щетите нанесени на мрежата на компанията са в размер на 160,7 хиляди лева като в тях се включват и стойността на откраднатите проводници и обирите в трафопостовете.

"За съжаление случаите се увеличат. За област Стара Загора данните сочат, че кражбите са около 12%", обясни Костадин Величков - член на съвета на директорите на електроразпределителното дружество.

Проблемите обаче не идват от ромските махали, а от хора с по-висок статус на живот, не са малко и случаите на кражби на ток от страна на дребния бизнес.

Вече има и разкрити няколко такива групи в Стара Загора, Пловдив и Бургас.

"В ромските махали нямаме проблеми със събираемостта. Имаме поставени електромери с дистационно отчитане и там където имаме издаден документ от общината и сме пуснали ток, той се плаща" обясни още Величков.

Електроразпределителното дружество отчете, че в града вече са поставени по-голяма част от електромерите с дистационно отчитане - около 60 000. До началото на 2016 г. когато пазарът трябва да се либерализира ще бъдат поставени общо 72 000 подобни електромера, което ще позволи 100 % покритие на абонатите в града.

От компанията, която тази година отбелязва 10-та си годишнина от стъпването си в Югоизточна България обявиха, че не са предоставяли нови данни на Комисията за енергийнто и водно регулиране въпреки че решението за новите цени на тока беше отложено с месец.

"В цената на тока процента на нашата компания е едва 13%. И той е формиран на база нужните инвестиции. Според нас те трябва да са в размер на 140 милиона лева годишно. За последния регулаторен период обаче нямахме одобрени инвестиции", допълниха от EVN.

 


Вече има и разкрити няколко такива групи в Стара Загора, Пловдив и Бургас.