Образуваха досъдебно производство заради взрива
Образуваха досъдебно производство заради взрива / netinfo
По случая с взрива в завод “Арсенал” при който загина работник е образувано досъдебно производство, съобщиха то Окръжна прокуратура Стара Загора.

Касае се за производствена авария в комплекс 2 – цех № 320, оборудван с инсталация за производство на нитроцилолоза. Самозапалила се е работна смес, вследствие на което е последвало взривяване на част от производствената линия.

Към момента на взрива в цеха са работили четирима души , на различни места.

Вследствие на аварията е причинена смъртта на единия от тях  -  48-годишния Атанас Атанасов, жител на село Селце, община Мъглиж. Той е назначен като машинен оператор – производство екплозивни вещества.

Осъществяваната технологична операция от Атанасов е нитрация и цетрофугиране. Останалите трима работници след аварията са напуснали производственото помещение.

От анализа на първоначално събраните данни е установено, че аварията е имала локален характер и не крие опасност за населението, както и за работещите в "Арсенал".
Сформиран е оперативен щаб. В щаба участват временно изпълняващият длъжността кмет на Община Казанлък, Окръжният прокурор на Стара Загора, началникът на полицейското управление, шефът на гражданска защита и ръководители от "Арсенал".

Заради възникналата производствена авария в "Арсенал" АД е образувано досъдебно производство, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура - Стара Загора.