Областният управител с положително становище за детска градина „Калина”
Областният управител с положително становище за детска градина „Калина” / DarikNews.bg/архив

Областният управител Йордан Николов подкрепи решението на Общинския съвет и изрази положително становище за безвъзмездно прехвърляне на правото на собственост върху Целодневна детска градина „Калина" от Министерството на отбраната на Община Стара Загора.

С писмо от 27 май Министерството на отбраната изразява желание и готовност да прехвърли безвъзмездно на общината детска градина „Калина". Мотивите за това са, че предвид преобразуването на Изпълнителна агенция "Социални дейности на МО" в ИА „Военни клубове и военно-почивно дело" са отпаднали част от досегашните дейности и функции на агенцията, между които поддържането и управлението на детски градини.

Според писмо на кмета на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев в момента функционират 22 детски градини в Стара Загора и 3 в селата, като през последните години се наблюдава недостиг на места в тях. С оглед на въвеждането на задължително обучение на петгодишните деца общината има обективна необходимост от по-голям брой места в предучилищна възраст, пише в писмото на проф. Танчев.