Ново Сдружение на лекарите специалисти в регион Стара Загора
Ново Сдружение на лекарите специалисти в регион Стара Загора / DarikNews, Невена Божкилова
Ново Сдружение на лекарите специалисти в регион Стара Загора
50869
Ново Сдружение на лекарите специалисти в регион Стара Загора
  • Ново Сдружение на лекарите специалисти в регион Стара Загора

Да се направи остойностяване и категоризация на лекарския труд. Да се обърне внимание на квалификацията на медицинските специалисти и не на последно място, да се въведе френският модел на здравеопазване в България. Това са целите в национален мащаб на новосъздаденото Сдружение на лекарите специалисти в регион Стара Загора. Амбицията на медиците е тяхната организация да се разрастне и да има свои представители в цялата страна.

На учредителното събрание в Стара Загора са присъствали 163-ма лекари специалисти от региона. Създаването на сдружението се налага, защото Българският лекарски съюз, в този му вариант, не защитава интересите на лекарите специалисти, коментира председателят на новата структура д-р Станимир Трошев.

Що се отнася до френския модел на здравеопазване, д-р Трошев разясни: „За него е характерно, че пациентите си заплащат сумите при лекаря. След това отиват в здравната каса и там им се възстановяват сумите срещу издаден документ. Смятаме че по този начин печелят и лекарите, защото веднага получават своето заплащане. Печели и държавата, защото ще излязат на светло всички пари на лекарите. Те не може да не издадат документ, защото срещу този документ пациентът си получава парите. Второ, голяма част от пациентите, които са в доболничната помощ не биха отишли до Здравната каса да си възстановят парите и касата ще прави икономии."

Основното, което ще се опитат да постигнат от новосъздаденото сдружение е да има ясни правила в здравеопазването. Не на последно място медиците ще се стремят да има морал както в отношенията между лекарите, така и между лекар и пациент.

В прикачения звуков може да чуете коментарите на д-р Антония Петрова и д-р Любо Трифонов за проблемите, които ще се опитат да разрешат представителите на новото сдружение