/ Община Стара Загора
Сериозен финансов ресурс в размер на 12,1 млн. лв. е привлякла Община Стара Загора през 2018 г, извън реализираните европейски проекти. Държавата преведе 3,5 млн. лв. за участие в Индустриална зона „Загоре“, с които започва изграждането на инфраструктурата.

Над 6,6 млн. лв. получават общини от Старозагорска област за инфраструктурни проекти

Предстои цялостна подмяна на водоснабдяването и канализацията на кв. "Самара" 1 с осигурени 5,2 млн.лв по ПУДООС. Проектът ще бъде реализиран през следващата година на етапи.
 

парк Артилерийски
Община Стара Загора

На вчерашното си заседание правителството взе решение да осигури от националния бюджет финансов трансфер за община Стара Загора в размер на 3,4 млн. лв. От тях 3 млн. лв. са за разширяване на новия парк „Артилерийски“ в града, а 400 хил. лв. са за рехабилитация на общинска пътна инфраструктура. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Представят проекта за разширение на парк „Артилерийски“ (СНИМКИ)

Той припомни, че приносът на Община Стара Загора към националния бюджет е сериозен и е доволен, че част от тях се връщат като субсидия, която ще бъде използвана за всички хора. Проектът за парка, изработен от „Институт за градско планиране“ АД, София, беше представен на гражданите на обществено обсъждане на 20 юни 2016 г.

Междувременно настъпиха изменения, които се изразяват в изграждането на скейт парк на около 2 дка площ в югоизточната част, поради което арх. Грозева го представи отново пред журналисти.

Община Стара Загора дава 100 000 лв. като парична вноска в „Индустриална зона Загоре“

Работихме с проектанти, препоръчани от скейтобщността в града, увери тя. Съоръжението ще отговаря на всички стандарти и ще може да се ползва от хората, когато и колкото пожелаят, уточни арх. Грозева.
 

парк Артилерийски
Община Стара Загора

Проектът се отличава с много зеленина, пейзажни форми, множество алеи и централна алея с продължение на велоалеите, които свързват парка с останалата част на града. Продължението на ул.“Хр. Ботев“ ще бъде с две активни ленти за движение, а в двете странични ще се паркира.

То ще бъде разделено от зеленина, а повдигната пешеходна пътека и велоалея ще свързват северната и южната част на парка. На улицата ще може да се паркира, както и на съседната „Одринска епопея“, където ще бъде изградено кръгово кръстовище. Предвиден е слънчев часовник като място за срещи, площадки за безопасно улично движение за най-малките.

Област Стара Загора е сключила договори за 244 876 627 лв.

Всички възрастови групи ще имат свое кътче в продължението на новия парк в Стара Загора
. Това предвиждат обособените в него зони за спортни, обучителни и извънкласни дейности, православен храм, модерен павилион на поезията, воден акцент, катераческа стена, терен за увеселителен парк и музикални детски площадки.
 

парк Артилерийски
Община Стара Загора

Те ще бъдат изградени на останалите около 40 дка от бившите артилерийски казарми, които Министерството на отбраната прехвърли на общината. С новия имот целият парк „Артилерийски“ ще заеме площ около 130 дка.

На 20 дка от терена ще бъде изградено спортна зала. Общата стойност на проекта за продължение на парка е 4,6 млн.лв., а изпълнител на обекта е фирма „Водстрой“, съобщи кметът Живко Тодоров. Дейностите вече са в ход и той трябва да бъде завършен до м. юни 2019 г.
 

парк Артилерийски
Община Стара Загора

На пресконференцията кметът съобщи още, че предстои през следващата година да бъдат обновени Летният театър и станционната градина. Днес има държавна приемателна комисия за парк „М. М. Кусев“ и предстои да се подпише акт 16 за приключване на ремонтните дейности, съобщи още той.

До месец се очаква да приключи и работата по реомна в центъра на града, а в средата на януари да бъде пуснат за движение и моста над жп линията.