/ БГНЕС
Националната кампания „Право на зрение“ гостува в Чирпан. На 29 март, четвъртък, от 14 часа в читалище "Пейо Яворов", зала "Димитър Данаилов", ул.”Д.Данаилов” 1 ще се проведе информационна беседа за заболяването, с последващ безплатен преглед от очен лекар.

Катаракта (известна още като старческо перде) е причина №1 за обратима слепота. Ако се установи навреме, зрението може да бъде спасено. Събитието е предназначено за хората на възраст над 60 г., тъй като те са основната рискова група за развитие на перде. В Чирпан хората над 60 г. са близо 6000 души.

Инициативата се провежда със съдействието на Община Чирпан, д-р Станимир Трошев, д-р Денислав Трошев от Очна клиника „Трошев“ – Стара Загора.

Целта на кампанията е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи на възрастните хора. Всеки посетител на беседата ще бъде записан за безплатен преглед. Ако се установи наличие на перде, той ще бъде насочен за лечение.

Симптомите на катаракта включват: замъглено и двойно виждане, непоносимост към светлината, размазани образи, избледняване на цветовете, честа смяна на очилата. Единственият начин за лечение на това заболяване е хирургичният. Това е най-честата хирургична процедура, извършвана както в света, така и у нас.

Годишно в България се извършват близо 40 000 процедури за премахване на перде, а в регион Стара Загора – около 2000.