/ Уикипедия
Националната кампания „Право на зрение“ ще посети Черноморец. На 10 ноември от 10:00 часа в Здравната служба ще се проведе информационна беседа и безплатен скрининг за катаракта. Заболяването, което е познато още като старческо перде, е най-честата причина за слепота сред възрастните хора.

Срещата е предназначена за хората над 60 години, тъй като те попадат в рисковата група.  Беседата ще изнесе д-р Ана Камбурова, специалист-офталмолог от Очно отделение на УМБАЛ-Бургас.

Кампанията се провежда със съдействието на Община Созопол и кмета на Черноморец Добри Добрев. Целта е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи.
 
Катарактата е водеща причина за слепота в света. Тя не подлежи на профилактика и предотвратяване, но за сметка на това е лечима. Катарактата представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото и води до влошаване на зрението. В повечето случаи катаракта се развива с напредване на възрастта, поради което е наричана „старческо перде“.

Развива се над 55-60-годишна възраст. Заболяването може да засегне както само едното око, така и двете очи едновременно. Симптомите включват: замъглено и двойно виждане, заслепяване от тъмнината, избледняване на цветовете. Единственото лечение е хирургична процедура, която премахва естествената леща и на нейно място поставя изкуствена. Процедурата е кратка -  около 20 мин., безкръвна, безшевна и с местна упойка.

Прегледи за остеопороза в Созопол

На 09 ноември, четвъртък в сградата на НЧ „ Отец Паисий- 1896 г.”- Созопол от 09:00 часа до 11:00 часа ще се проведе платен профилактичен преглед – комбинирано измерване костна плътност – телесен състав от екип на проект „Познавате ли риска си от остеопороза?” със съдействието на Община Созопол. Цената е 20.00 лева