Министърът на околната среда подкрепи референдума за полигон „Змейово”
Министърът на околната среда подкрепи референдума за полигон „Змейово” / Sofia Photo Agency
Министърът на околната среда подкрепи референдума за полигон „Змейово”
63369
Министърът на околната среда подкрепи референдума за полигон „Змейово”
  • Министърът на околната среда подкрепи референдума за полигон „Змейово”

Министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Юлиан Попов подкрепи референдума за бъдещето на полигон „Змейово". Първото местно допитване в Стара Загора ще се състои на 26 май.

„Провеждането на референдум е демократична практика, която е право на всяка една местна общност. Но до колкото ми е известно източниците на замърсяване на Стара Загора са други. Това поне е личното ми мнение.

Референдумът е институция, чрез която или се решава, или най-малкото се формира позиция по отношение на даден въпрос. Няма обаче демократично решение без ясна информация.

Без човек да разполага с достатъчно информация за онова, за което ще гласува, изходът няма как да бъде ясен или демократичен. Затова хората тук трябва да преценят дали информацията им по въпроса е достатъчна. Аз няма как да кажа дали е така", коментира министър Попов.

Той допълни, че вече има готови документи за издаване на Акт 16 на сероочистващите инсталации на блокове 5 и 6 на ТЕЦ 2. Те ще бъдат подписани в началото на следващата седмица когато започва държавна приемателна комисия.

Министър Юлиян Попов уважи и екохепънинга „Млад и зелен", организиран от Младежка банка Стара Загора. На хепънинга бяха направени траш арт инсталации, демонстрационни арт ателиета, в които всеки можеше да изработи или закупи различни предмети от отпадъчни материали. Министър раздаде и сертификати на училищата, отличили се в състезанието за най-голямо количество събрани пластмасови и хартиени отпадъци.

Какво още каза министъра на околната среда и водите Юлиан Попов за полигона в Змейово чуйте в прикачения звуков файл