ММЦ в Стара Загора организира тренинг на тема „Моята първа работа“
ММЦ в Стара Загора организира тренинг на тема „Моята първа работа“ / Община Стара Загора
Среща с доц. д-р Алексей Стоев-учен, астроном и физик, археоастроном, спелеолог, изследовател, ще се проведе на 28 ноември от 18:00 часа в Международния младежки център в Стара Загора.
 
Доц. д-р Алексей Стоев е роден е на 15.12.1952 г., в  град Пазарджик . Магистър - е по физика на  Пловдивски университет “П. Хилендарски”. Докторско звание защитава през 2002 г. в Софийски университет „Св.Климент Охридски“. Доцент е от 2012 г. От  1979 г. до сега работи най-напред като физик, а след това и  директор на Народната астрономическа обсерватория и планетариум (НАОП) “Юрий Гагарин”, Стара Загора. От 2011 г. е директор и на  Филиала на Институтаза космически изследвания и технологии при БАН.
Участник и организатор е на научно-изследователски експедиции в областта на спелеологията в България, Гърция, Чехия, Словакия, Албания, Куба, Русия, Македония, Полша, Румъния и др. Участник и организатор е на научно-изследователски експедиции в областта на астрономията и археоастрономията в България, Русия, Румъния, Турция, Македония, Украйна, Аржентина и др. Участник и организатор е на национални и международни научни симпозиуми и конференции в областта на астрономията и археоастрономията, физиката на карста и спелеологията.
 
Над 250 са научните му трудове, публикувани в България и в чужбина . Още толкова са научно-популярните и есеистични публикации.
 
Член е на редица национални и международни научни организации. Основател и ръководител е на Групата за археоастрономически проучвания и експедиции и на Спелеоклуба при ТД "Сърнена гора", Стара Загора, опитен пещерняк и изследовател.
 
Срещата е част от поредицата „Красивите лица на Стара Загора“.