Информационен ден по схема „Младежка заетост
Информационен ден по схема „Младежка заетост / DarikNews.bg, архив

По повод стартиралата отново схема „Младежка заетост" на 16 юни ще се проведе информационен ден за работодатели в Бюрото по труда.

Схемата „Младежка заетост" дава възможност на работодателите да наемат младежи в две основни направления:

Стажуване: Работодателят или определен от него служител изпълнява ролята на наставник на наетия по схемата младеж. Целта е максимално усвояване на практически умения по придобита професия или специалност в рамките на стажа. Ще бъдат покрити разходите за възнаграждения в размер на минималния осигурителен доход, здравните и социалните осигуровки на младежите за срок от 6 месеца. Ако след изтичането на стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя ще бъдат допълнително покрити разходите за социално и здравно осигуряване за срок от още 6 месеца. Разходите за възнаграждението на наставника по време на стажуване не се покриват от схемата и остават за сметка на работодателя.

Обучение по време на работа: По време на работния процес тече и обучение на младежа по определена професия или специалност, като за целта се предвижда работодателят или определен от него служител да изпълнява ролята на наставник на включения в обучение по време на работа младеж. Ще бъдат поети разходите за възнаграждения на наетото лице в размер на 90% от минималната работна заплата за страната; разходите за здравни и социални осигуровки за срока на обучение. Разходите за възнаграждение на определения от работодателя наставник за обучение по време на работа ще бъдат поети от програмата (1/2 от минималната работна заплата за страната).