/ iStock/Getty Images
Протест до фермата за норки до село Маджерито готвят граждани на 7 ноември. Хората са обединени от искането си за забрана и затваряне на фермите за кожи у нас. Една от водещите причини за протеста в Старозагорско е и опасността фермите за норки да се превърнат в благоприятна среда и резервоар за COVID-19.

Дания унищожава 17 млн. норки във фермите заради мутация на коронавируса (ВИДЕО)

Протестът ще се състои до най-голямата ферма за норки у нас с близо 130 хиляди животни по данни на БАБХ. В него ще се включат хора от цялата страна, местни жители и представители на неправителствени организации за защита на животните и природата – сдружение КАЖИ, фондация “Дивите животни”, фондация “На ти с природата” – както и Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи.

Депутат се обяви срещу отглеждането на животни заради кожата им

Преди повече от година група депутати внесоха в Народното събрание законопроект за забрана на фермите за кожи у нас. Това се случи след входирането на над 51 хиляди подписа през лятото на 2018 и редица демонстрации и протести. Проектът обаче до днес е замразен в парламентарните комисии, споделят организаторите на предстоящия протест.
БГНЕС