Европейски Знак за качество очаква Международният център за младежи
Европейски Знак за качество очаква Международният център за младежи / DarikNews.bg

Експерти от Съвета на Европа са на посещение в Международния младежки център в Стара Загора, за да проверят готовността му за присъждане на Знак за качество. Освен престиж на национално ниво, Знакът носи изключително много практически ползи-центърът става част от европейска мрежа, което позволява да се присъедини към сходни организации, участва в обмен на информации и добри практики, създава предпоставки за обучение на екипа.

Процесът по оценяването и получаването на подобен Знак е дълъг и може да отнеме около две години. Сега ще бъдат изработени препоръки, които са заложени като критерии в Съвета на Европа, след което ще бъде изготвен окончателен доклад.

Сред най-важните критерии, на които Международният младежки център в Стара Загора, трябва да отговаря са: да се съобразява с ценностите на Съвета на Европа-спазване на човешките права, демокрация и върховенство на закона, дейностите да са насочени към младите хора и да са подчинени на метода неформално образование, създаващ умения и компетенции. Според европейските експерти Старозагорският център има предимство, тъй като тези критерии са спазени още при неговото създаване. Представителите на Съвета на Европа оценяват високо и факта, че община Стара Загора се ангажира с поддържане на дейностите и издръжката на центъра за срок от 10 години.

За две години от съществуването си през центъра са преминали около 350 младежи, включени са в различни дейности, осъществяван е международен обмен на практики и идеи, припомни зам.-кметът Иванка Сотирова. Знакът за качество по думите й е оценка за правилната посока при изпълнението на младежките политики в синхрон с европейските.

В Европа има седем центъра, които са носители на престижната номинация. В България са изградени четири центъра, но Стара Загора първа кандидатства за получаване на Знака за качество.