Делото срещу Сапунджиев започва в началото на март
Делото срещу Сапунджиев започва в началото на март / БГНЕС, архив

На 5 март от 9:00 часа в Пловдивския апелативен съд е насрочено делото срещу Георги Сапунджиев. То е образувано по жалба на подсъдимия и по жалба на частните обвинители.

С присъда на Старозагорския окръжен съд Сапунджиев беше признат за виновен, че на 2 юни миналата година в Стара Загора при управление на МПС е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Паоло Иванов, 4 г., и за невинен, че е извършил деянието на пешеходна пътека. На Сапунджиев беше наложено наказание от три години и четири месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 5 години.

В постъпилата жалба от адвоката на подсъдимия се съдържат доводи за несправедливост на наложените наказания. Основното съображение е, че съдът не е отчел наличните многобройни смекчаващи вината обстоятелства, вместо което е дал превес на отегчаващите такива. В тази връзка се иска изменение на постановената присъда и намаляване размерите на наложените наказания лишаване от свобода и лишаване от правоуправление.

В жалбата си частните обвинители Иванови акцентират на незаконосъобразното признаване на подсъдимия Сапунджиев за невинен в това деянието да е било извършено на пешеходна пътека. По този повод искат Апелативният съд да отмени присъдата в тази й част и да признае Сапунджиев за виновен по първоначално повдигнатото му обвинение.