Дамската мода от миналия век подредиха в изложба
Дамската мода от миналия век подредиха в изложба / DarikNews.bg

Модните тенденции при дамското облекло и аксесоари през първата половина на миналия век, разкрива по атрактивен начин гостувашата в Стара Загора изложба „Шуменката - модерна и красива през 20 век".

Уникалните екпонати на Регионалния музей - Шумен, вече са подредени в старозагорския музей „Градски бит - 19 век", който ще бъде отворен за посетители всеки ден от вторник до събота от 10 до 18 часа.

Официалното откриване на изложбата, която ще остане в Стара Загора през цялото лято, днес в 17,30 ч.

Дамската мода от миналия век подредиха в изложба
netinfo

В изложбата са представени 100 експоната.

„Шуменката винаги е била модерна и красива. Още през епохата на възраждането тя е възпята, дори донякъде усмивана с влечението си към европеизма. Добри войников пише „Криворазбраната цивилизация, а през 1862 г. райко Жинзифов публикува в списание „Братски труд съкрушителна сатира, озаглавена „Европеизъм в Шумен".. И все пак шуменката умее да бъде модерна и красив", споделят организатори и собственици на експонатите.

Дамската мода от миналия век подредиха в изложба
netinfo

Представените рокли, обувки, ветрила, шапки и чадъри са били собственост на местния хайлаф. През първите десетилетия на 20 век шуменките най-често от семействата на търговци, банкови чиновници и лекари обръщали все по-голямо внимание на навлизащата в града европейска мода. Гардеробът им се състоял от десетки костюми с различно предназначение - за чай, за разходка в парка, за обяд, за вечеря, за езда и за тенис.

„Можем да определим модата в женското облекло в началото на 20 в. като мода съобразена с часовете на деня, според нуждата и според положението на жената", обясняват специалистите.

В изложбата могат да се видят и много любопитни обяви и реклами свързани с женската мода и красота,
публикувани в шуменската преса от 20,30 и 40-те години на 20 век.

Дамската мода от миналия век подредиха в изложба
netinfo

В експозицията има подредена и детска количка от 1910 г. внос от Европа, която е принадлежала на семейството на военен лекар.

Дамската мода от миналия век подредиха в изложба
netinfo