Без промяна в размера на здравните вноски за безработни
Без промяна в размера на здравните вноски за безработни / Dariknews.bg, архив

Без промяна в размера остават здравните вноски за трайно безработните у нас, обявиха от Националната агенция по приходите. Хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителните вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване , трябва да плащат по 16,80 лв. всеки месец.

Сумата трябва да бъде преведена до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

От НАП напомнят също, че всички лица, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски подават в териториалните структури на НАП по постоянен адрес декларация - образец 7. Тя също се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от лицата, които не са осигурени на друго основание.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца.

Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.