/ Община Стара Загора
За девети път в Стара Загора се провежда Фестивалът на виното и културното наследство „Августиада“, съобщиха от Общината.

Община Стара Загора

За пръв, заради епидемичните мерки, изложението се организира на открито на Античната улица в центъра на града. И това издание е съпроводено с разнообразна културна програма с участието на Държавна опера Стара Загора и други музикални състави.

Община Стара Загора

Организатори на Фестивала са Търговско-промишлена палата-Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, в партньорство с Община Стара Загора и с помощта и съпричастието на още десетки фирми и организации.

Община Стара Загора

Над 30 елитни винарни участват в изложението. Представени са производители и дистрибутори на храни, които предлагат интересни и нови кулинарни продукти на жителите и гостите на Стара Загора. За пръв път са показани и действащи занаяти.

Община Стара Загора

Всяка година се увеличава международното участие, като в изложението се включват винарски изби от балканските страни. Тази година международен акцент на „Августиада 2020“ е Франция.

Община Стара Загора

Фестивалът започна с дефиле, водено от новата „Царица на Августиада“ -17-годишната Жанита Христова и подгласничките Доника Желязкова, и Преслава Дончева. В дефилето се включиха изложителите на вино и кулинарни продукти, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите с шеф готвачи от заведения в Стара Загора, подкрепени от ученици от Професионалната гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“, фолклорна група от читалище „Св. св. Климент Охридски“, както и куклите са от Операта „Турандот“, съвместна продукция на Кукления театър и Държавна опера-Стара Загора.

Какво, къде, кога в Стара Загора

„Радвам се, че отново съм тук, на този знаков за Стара Загора фестивал. Пожелавам на участниците да покажат най-доброто от селекцията си и да намерят добри партньори. Тази година Фестивалът е с нов облик, заради пандемията.

Община Стара Загора

И може би той намери най-естественото си място и възможност да се развие в по-големи мащаби“, каза Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора. На официалното откриване присъстваха още Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, областният управител Гергана Микова и заместникът й Красимир Червилов.

Културните институти отварят врати за поредната Нощ на изкуствата

Тук бяха и представители на Франция, тазгодишната страна международен партньор: френският посланик Флоранс Робин, Стефан Делайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара и други.

Община Стара Загора

„За мен е чест, че Франция е избрана за международен партньор. Заради ограниченията тук не успяха да пристигнат наши изложители. Но аз ще стана посланик на Августиада пред френските лозари и винари“, обеща Нейно превъзходителство Флоранс Робин.

Търсят се доброволци за "Августиада"

Фeстивалът е форма да се стимулира туризма и да се популяризира винената и кулинарната култура. Посетителите на изложението могат да дегустират вината на изложителите и да гласуват за тях според своите предпочитания.

Вината, получили най-много гласове, ще бъдат отличени със Знака на Августиада - образ на монета от римско време с изображение на император Каракала.