Антония Първанова: Последиците от скандалите за България може да са сериозни
Антония Първанова: Последиците от скандалите за България може да са сериозни / Sofia Photo Agency

Евродепутатът Антония Първанова предупреди, че последиците за страната ни от скандалите около подслушванията, които се разразиха в последните седмици, може да са доста сериозни

„Лошото по-нататък за България е, че няма да се сбъднат очакванията за сваляне на мониторинговия процес. Второто лошо нещо е, че въпросът за Шенген се развива в негативен план за страната ни и най-лошото е, че започват да се чуват гласове в ЕП за това, че трябва да се извърши промяна на Лисабонския договор и освен замразяването на членство, като най-тежка стъпка за дисциплинаране на страна, която се отклонява от европейското право и принципи, е да се въведе и механизъм на излизане от ЕС", каза Първанова на среща в Стара Загора.

Тя разкри, че на 7 май предстои да се събере комисията по Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в европейския парламент и там ще се обсъждат скандалите, които разтърсват страната ни.

„Тази комисия обаче не е разследващ орган. Очаква се на това заседание да бъде насрочено следващо, на което да се мисли какви точно да са последващите действия. Вероятно тогава ще се решава дали да бъде изслушана някоя от страните, а пък след това ще се излезе с резолюция, която да препоръча последващи действия на самия европейски парламент", разясни процедурата Антония Първанова.

Според нея не е важно кой кого е подслушвал, а какво се говори в записите. „Трябваше да се вземат мерки за предотвратяване на тези неща още преди две години", допълни още Антония Първанова.

Тя бе категорична, че до този момент европейския парламент не се е сблъсквал с подобен скандал. „И в други страни имаше проблеми. Като пример мога да посоча Унгария, Италия, Румъния и Франция. Но тук е нещо различно", обясни българския евродепутат.