119 в поетичен спор за „Златното яйце“
119 в поетичен спор за „Златното яйце“ / Dariknews.bg, архив

119 поети от 14 до 25 години претендират за титлата 33-ти носител на наградата от Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев". Конкурсът се организира от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев".

Заключителният етап на тазгодишното издание ще събере финалистите на 4 и 5 ноември в Стара Загора.

Смелост да се борят за „Златното яйце" са проявили 29 мъже и 90 жени. Най-младите, на 14 години са 7, а най-възрастните, на 25 г. са 2.

Традиционно най-много - 24 са участниците от София, 9 са от Варна, по 5 - от Разград и от Шумен, 4 са от Бургас.

Градът - домакин се представя от 5 млади поети.
Българските студенти в чужбина са представени от 2 кандидати - от Манхайм, Германия и Виена, Австрия.

Носителите на призове тази година определя жури в състав: Марин Бодаков, Йорданка Белева и Иван Ланджев, които трябва да прочетат над 1000 поетични творби.
Гала-вечерта ще е на 4 ноември 2016 г. Тогава ще е и премиерата на стихосбирката "Книга за Лола" на Богомил Господинов, миналогодишния носител на Голямата награда на конкурса. След това ще е дългоочакваното награждаване, съпроводено с рецитал на отличените млади творци и връчване на приза "Златното яйце".

На следващия ден, 5 ноември, е и традиционната Поетическа работилница за участниците в конкурса "Веселин Ханчев 2016".

Националният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" се провежда от 1984 г. Конкурсът е събитие, което достойно защитава старата поетическа слава на Стара Загора. Всяка година то обединява усилията на различни творчески поколения и превръща града на липите за няколко дни в поетична столица на България.

Националният конкурс за поезия е утвърдена школа за таланти. Достатъчно е да се споменат имената на Елин Рахнев, Крум Филипов, Мария Донева, Иво Рафаилов, Стоил Рошкев, Владислав Тинчев, Десислава Неделчева, Николай Атанасов, за да стане ясно, че носителите на наградите "Веселин Ханчев" се превръщат действително от прохождащи дарования в ярки творци.