Репортерът Васил Иванов тръгна по следите на злоупотреба със служебно положение от страна на полицейски началник.

Шефът на РПУ в Годеч - главен инспектор Христо Кръстев, използва служебния полицейски джип като личен. Той живее в София и всеки ден ходи с колата на работа до Годеч и обратно. Така ежедневно изминава със служебен бензин разстоянието от 100 км. Разходът на гориво е поне 200 литра бензин на месец.

Един от полицаите, работещи в районното, разказа пред камерата на NOVA, че по принцип служителите изпитват затруднения с работата си заради недостиг на гориво. Началникът обаче пътувал от и до работното си място със служебна кола от 5-6 месеца насам.

Екипът провери думите на пожелалия анонимност униформен. В шест различни дни, в периода между 1 и 20 декември, човек от екипа ни следи маршрута на Кръстев със служебния джип.

Във всеки един от тези дни, вечер той си тръгваше от районното в Годеч, изминавайки 50 км до Божурище. Там, близо до полицейски участък, се качваше на личната си кола и се прибираше вкъщи.

Сутрин към 7.00 часа отново се появяваше, качваше се на служебния джип и тръгваше за Годеч. На седмия път го проследихме, но вече с голямата камера и микрофон. Той категорично отказа да коментира действията си.

Вечерта след интервюто ни с Кръстев, за пръв път служебният полицейски джип нощува пред районното. Оттогава всяка вечер си е там, а началникът вече пътува с личната си кола.

Тъй като показаното е сериозно нарушение на правилата в системата на МВР, от наши вътрешни източници в районното и Областната дирекция разбрахме, че след интервюто ни с началника са започнали да се правят опити да се оправдаят действията му - чрез съставяне на различни документи със задна дата.
nova.bg