На 2 декември в Специализирана прокуратура бяха получени по компетентност материалите от проверка на КПКОНПИ, образувана по сигнал относно процедура по избор на изпълнител на обществена поръчка на Община Варна за купуване на 60 електрически автобуса и 60 зарядни устройства за тях на обща стойност 85 млн. лева, съобщиха от обвинението.

Преписката бе разпределена на случаен принцип на прокурор от Специализирана прокуратура. Извършеният анализ на 7-те тома материали води до заключението за съдържащи се в тях достатъчно данни за извършено умишлено престъпление от общ характер.

КПКОНПИ изпрати материалите от проверката на Община Варна до прокуратурата

Образувано е досъдебно производство за това, че през периода от 25 октомври 2019 г. до 21 юли 2021 г. длъжностно лице в Общината, е нарушило служебните си във връзка с възлагането и изпълнението на проект „Екологично чист транспорт за Варна“, финансиран по договор за безвъзмездна финансова помощ по Приоритетна ос 5: „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

Разследването е възложено на следовател от отдел „Следствен“ при Специализирана прокуратура. Дадени са указания за извършване на конкретни действия по разследването.

"Специализираната прокуратура е изпратила на Европейската прокуратура образуваното досъдебно производство за евентуално извършени корупционни престъпления от лице, което заема висша държавна служба в Община Варна", съобщи на брифинг говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев. Предстои Европейската прокуратура да прецени дали делото е от нейната компетентност.

На въпрос дали става дума за кмета на Община Варна Иван Портних, прокурор Кръстев отговори, че не може да потвърди, тъй като към момента материалите по делото са изпратени по компетентност на друга прокуратура и той нямам разрешение да предоставя повече информация.