"Възраждане" протестира пред Народното събрание срещу предложението България да предостави военна подкрепа на Украйна. Паметникът Цар Освободител бе опакован с българсокото и руското знаме. 

протест Възраждане Цар Освободител знаме
Георги Димитров

Лозунгите на демонстрацията са "НАТО вън", "Не на войната" и "България - зона на мира".

Георги Димитров

Вчера парламентарните комисии по отбрана и по външна политика приеха проект на решение за военна и военнотехническа подкрепа на Украйна, а днес предстои парламентът да вземе крайното решение.

протест Възраждане Цар Освободител знаме
Георги Димитров

"Не желаем да поемаме чужди рискове, България трябва да запази неутралитет", каза пред протестиращите Деян Николов от "Възраждане".

Според него страната ни няма интерес да подкрепя нито една от двете страни в конфликта.

Георги Димитров

"България можеше да има умиротворителна роля", смята Николов.

По думите му при конфликт между НАТО и Русия страната ни ще стане мишена, а решението за военна подкрепа на Украйна ще бъде взето от Народно събрание, което скоро ще бъде разпуснато и ще има нови избори.

"Това, което ще препоръчаме да бъде дадено, ще бъде такова, че да не бъдат редуцирани способностите на Българската армия", каза вчера служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, след като парламентарните комисии по отбрана и по външна политика приеха проект на решение страната ни да предостави военна и техническа подкрепа на Украйна. 

Георги Димитров

Протестът премина спокойно при засилено полицейско присъствие.
БТА