Въвеждат промени за винетните стикери за синя и зелена зона в столицата
Въвеждат промени за винетните стикери за синя и зелена зона в столицата / снимка: БГНЕС, архив
Въвеждат промени за винетните стикери за синя и зелена зона в столицата
81215
Въвеждат промени за винетните стикери за синя и зелена зона в столицата
  • Въвеждат промени за винетните стикери за синя и зелена зона в столицата

Роднини, които живеят заедно с ползвателите на винетен стикер, за локално платено паркиране в синя и зелена зона в София, вече ще могат да паркират на обособените места. Това заяви пред Дарик Румяна Милова от Центъра за градска мобилност.

Промените идват от приетите допълнения в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община.

За собствениците на повече от един автомобил се въвежда намаление на цената за втори винетен стикер - вместо по 450 и 300 лева, допълнителните винетки за синя и зелена зона ще струват по 300 и 200 лева.

Досега само собственици и наематели на жилищни имоти с постоянен адрес можеха да получат винетен стикер за локално паркиране в София. С промените в Наредбата за паркиране се позволява и на техни роднини, живеещи на същия адрес, да използват стикера за синя или зелена зона, обясни Милова.

„Доста двойки, които живеят във фактическо съпружеско съжителство, досега имаха сериозни проблеми с ползването на тази услуга. Това отпада след въвеждането на промените. Също така възможност да получат винетни стикери ще имат и техните деца и роднини, ако са с постоянен адрес в това жилище”, обясни тя. 

Цените на винетните стикери остават по 150 лева за синя и по 100 лева за зелена зона. Промени има в допълнителните винетки, посочи Милова.

„Цената на втори заявен винетен стикер досега беше троен размер от цената, която е гласувана от Столичния общински съвет. Сега вече вторият поред заявен винетен стикер ще струва два пъти колкото е винетният стикер”, разясни още тя. 

Ако ползвателят на винетен стикер продаде автомобила си и не закупи нов или смени адреса си с място, където няма зони за платено паркиране, а предварително е заплатил годишната цена на услугата, от Центъра за градска мобилност ще върнат парите за времето, през което не се използва паркомястото.